Bista fra Marka Dobretića, biskupa u Dobretićima

Bista fra Marka Dobretića, biskupa u Dobretićima

            Fra Marko Dobretić Jezerčić, rođen je 1707. g. u selu Brnjićima, župa Dobretići. Krsno ime mu je bilo Juro.

Osnovnu i srednjoškolsku izobrazbu primio je u franjevačkom samostanu u Fojnici, filozofsko-teološku započeo u Dalmaciji, a dovršio 1740. g. u Firenci. U Italiji je od 1740. do 1757. godine predavao filozofiju, dogmatiku i moralno bogoslovlje na raznim teološkim učilištima.

Po povratku u Provinciju Bosnu Srebrenu obavljao je dužnosti definitora i kustosa i u dva navrata je bio provincijalom Bosne Srebrene (1758. – 1762. i 1768. – 1771.).

Poslije smrti biskupa Bogdanovića, a na prijedlog splitskog nabiskupa, izabran je za apostolskog vikara u Bosni (1773. – 1784.). Godinu prije posvećen za naslovnog biskupa eretrijske biskupije, tj. mjesta Eretreje na otoku Eubeja u Egejskom moru. 12. prosinca posvetio ga splitski nadbiskup Ivan Luka Garanjin, a ko-konsekratori su bili ninski biskup Ivan Krstitelj Jurileo i trogirski biskup Ivan Antun Miočević. Biskup je bio do 1784. godine. Nastojao reformirati glagoljaše. Naglasak reforme bio je na bogoslovnom obrazovanju.

Fra Marko Dobretić je kao apostolski vikar obavio tri biskupske vizitacije (1773., 1777., 1780.) i o njima izvijestio Kongregaciju za raširenje vjere.

Sudeći po službama koje je obnašao i teološkim radovima koje je ostavio iza sebe, fra Marko Dobretić je bio vrlo naobražen čovjek i smatra se jednim od najboljih teoloških pisaca među bosanskim franjevcima.

Umro je 8. siječnja 1784. u 77. godini života u Fojnici gdje je i pokopan u samostanskoj crkvi.

Župa Dobretići ove 2022. godine slavi 350 godina od prvog pisanog spomena župe pod imenom Vrhovine, 100 godina od smrti lokalnog sveca Joze Furundžije, a prošle godine se navršilo 50 godina od postavljanja temeljnog kamena župne crkve.

Kroz povijest ova naša župa je dala mnoštvo duhovnih zvanja i svetih osoba. Među njima se izdvaja lik fra Marka Dobretića, biskupa.

Uz proslavu velikih obljetnica u našoj župi, odlučili smo podignuti i spomen obilježje našem biskupu.

Poprsje fra Marka Dobretića je rad akademskog kipara Denisa Dražetića sina pougarskog kraja koji je svoj zanat kiparstva učio na akademiji u Ljubljani.

Odljev u bronci je radila ljevaonica umjetnina Jurkić, akademskog kipara Ante Jurkića.

Sponzori poprsja (biste) fra Marka Dobretića su Općina Dobretići i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Središnja Bosna, župa Dobretići. Kameno postolje je dar Rudnika boksita Jajce, obrada kamenog postolja od strane Stipana Držetića.

Bista-poprsje fra Marka Dobretića je postavljeno s desne strane na ulazu u crkveno dvorište. Fra Marko je sin Pougarja, ali i čitave naše Bosne i Hercegovine; velikan koji se zalagao za širenje radosne vijesti, očuvanje katoličke vjere i identiteta u našoj domovini. U znak zahvalnosti za sve dobro za što se zalagao i činio, pougarski puk mu podiže ovo spomen obilježje.