FRANJEVCI IZ AFRIKE U NAŠOJ ŽUPI

FRANJEVCI IZ AFRIKE U NAŠOJ ŽUPI

Danas, 26. 2. 2023. je prva nedjelja korizme – Mlada nedjelja.

U 10:30 smo započeli put križa u župnoj crkvi, a nakon ove pobožnosti slavili smo sv. misu; na koncu mise imali smo kratko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i blagoslov.

Iako je snježni pokrivač ponovno prekrio naš kraj, te se i temperatura spustila ispod nule, naša srca su uspjeli zagrijati mladi iz župe Podmilačje, sa svojim pjevanjem i svirkom; a četvorica braće franjevaca iz Provincije sv. Franje Asiškoga Istočna Afrika su bili pravo osvježenje za našu župu (Fraser Chipata iz Malavia, Olivier Dukunze iz Burundia, Theophile Habimana Rwanda, Alexander Tusiime iz Ugande).

Četvorica franjevaca iz Istočne Afrike, su završili filozofski studija, te će u našoj Provinciji Bosni Srebrenoj nastaviti teološki studij. Fra Ivan Nujić, profesor hrvatskog jezika u franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko, poučavat će ih kako bi što prije naučili hrvatski jezik i bili u mogućnosti nastaviti studij.

Iako su franjevci iz Afrike osjetili na svome tijelu što je prava bosanska zima, još su više osjetili toplinu srdaca pougarskih i dnolučkih ljudi koji su im se obradovali i prihvatili ih kao svoje ‘ujake’. Zajedno sa franjevcima iz Afrike, došli su i njihov odgojitelj fra Ivan Nujić koji je predslavio sv. misu; te dvije časne sestre: s. Celina Vidak i Radmila Ilinović.